On ne voit bien qu’avec le cœur.  L’essentiel est invisible pour les yeux.

Γαλλικά 

 • gallia1
 • gallia2
 • gallia3

Γιατί να μάθω Γαλλικά;

Η Γαλλική είναι μια γλώσσα εύηχη, μουσική, φίνα κι αριστοκρατική. Είναι η μοναδική ίσως γλώσσα, μετά την Αγγλική, που ομιλείται και στις πέντε ηπείρους. Οι ρίζες της βρίσκονται στην Ελληνική και Λατινική κι έχει συνεισφέρει σημαντικά σε αυτό που αποκαλούμε σήμερα «Ευρωπαϊκό πολιτισμό».

• Είναι η γλώσσα της Ενωμένης Ευρώπης: Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Στρασβούργο, είναι γαλλόφωνες πρωτεύουσες και τα γαλλικά όπως και τα αγγλικά είναι οι γλώσσες εργασίας.

• Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τη Γενική Διεύθυνση Παιδείας και Πολιτισμού της Ε.Κ. η γαλλική αποτελεί τη δεύτερη επιλογή από τις 11 επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. μετά την αγγλική. Εξάλλου διδάσκεται σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες του πλανήτη.

• Η Ελλάδα είναι ένα από τα 56 μέλη του Παγκοσμίου Οργανισμού Γαλλοφωνίας.

• Αποφασίστηκε να είναι η επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διαφοροποιείται από τις ΗΠΑ και είναι η επίσημη γλώσσα των Ολυμπιακών Αγώνων και της Eurovision.

• Η εγγραφή στα Πανεπιστήμια της Γαλλίας, γνωστά σε όλο τον κόσμο για την υψηλή επιστημονική τους κατάρτιση είναι πλέον δωρεάν (επειδή είμαστε μέλος της Γαλλοφωνίας) και οι Έλληνες φοιτητές έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Γάλλους, απολαμβάνοντας τα πλεονεκτήματα ενός εξαιρετικού ποιότητας συστήματος υγείας και κοινωνικών ασφαλίσεων.

• Είναι μια από τις 7 μεγάλες Γλώσσες των οποίων η διάδοση είναι παγκόσμια με επιδράσεις στις τέχνες, στις επιστήμες, στην τεχνολογία και στα γράμματα.

• Γνωρίζοντας Γαλλικά, μαθαίνεις πιο εύκολα άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες (Ιταλικά, Ισπανικά, Πορτογαλλικά, κ.τ.λ.)

 

ΠΤΥΧΙΑ:

Πτυχία Delf
 • Delf A1
 • Delf A2
 • Delf B1
 • Delf B2
Πτυχία Dalf
 • Dalf C1
 • Dalf C2
Sorbonne
 • Sorbonne B1
 • Sorbonne B2
 • Sorbonne C1
 • Sorbonne C2
 • Sorbonne C3
Πιστοποιητικά
 • Πιστοποιητικό Τουριστικών και Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Γαλλικής Γλώσσας (DFP  Tourisme et Hotellerie B1).
 • Πιστοποιητικό Γαλλικής Γλώσσας Νομικής ορολογίας (DFP Juridique B2).

ΠΑΙΔΙΚA-ΕΦΗΒΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ:

Les petits

Η τάξη αυτή απευθύνεται σε παιδιά κάτω των 8 ετών που ενδιαφέρονται να κάνουν μια εισαγωγή στην Γαλλική Γλώσσα με διασκεδαστικό τρόπο. Παιχνίδια, τραγουδάκια  και ψυχαγωγικές δραστηριότητες εισάγουν τους μικρούς μαθητές στο Γαλλικό Αλφάβητο και τις πρώτες λεξούλες στα Γαλλικά.

Classe A - Niveau A1

Σ’ αυτό το επίπεδο οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με απλές δομές της γλώσσας και βασικό λεξιλόγιο οδηγούμενοι στο πρώτο πτυχίο της Γαλλικής γλώσσας, το Delf A1 ή Α2 PRIM ( απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9-12 χρονών).

Classe B - Niveau A1

Η τάξη αυτή δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να αρχίσουν να χρησιμοποιούν παραγωγικά τον προφορικό και γραπτό λόγο και να επικοινωνούν με απλό τρόπο. Έτσι, οδηγούνται στο πτυχίο Delf A1 του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Classe C- Niveau A2

Η τάξη αυτή αποτελεί την τελευταία των Delf A διπλωμάτων Γαλλικής Γλώσσας, δηλαδή οδηγεί στο πτυχίο Delf A2, πιστοποιώντας το επίπεδο της Γλώσσας μέσω επικοινωνίας με απλούς και συνηθισμένους τρόπους προφορικού και γραπτού λόγου.

                       

Classe D – Niveau B1

Σ’ αυτό το επίπεδο, οι μαθητές αποκτούν ικανότητα κατανόησης και συμμετοχής σε συζητήσεις θεμάτων επικαιρότητας, γνώση λεξιλογίου2000 λέξεων και βασικών γραμματικών γνώσεων ,εξοικείωση με πιο απαιτητικό επίπεδο γραπτού λόγου.

Η τάξη αυτή οδηγεί στο πτυχίο Delf B1 του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Classe E – Niveau B2

Η τάξη αυτή οδηγεί στο πτυχίο Delf B2 του Γαλλικού Ινστιτούτου, το οποίο πιστοποιεί την καλή γνώση της καθομιλουμένης Γαλλικής Γλώσσας και καθιστά δυνατή την ορθή γραπτή και προφορική έκφραση σε πληθώρα θεμάτων.

Classe F- C1

Σ’ αυτό το αυτόνομο πλέον επίπεδο οι μαθητές μπορούν να κατανοούν μεγάλα και απαιτητικά κείμενα, καθώς και να εντοπίζουν έννοιες που εξυπακούονται. Επίσης, μπορούν να εκφράζονται με ευχέρεια προφορικά ή γραπτά πάνω σε πολύπλοκα θέματα , με σαφή και καλά δομημένο τρόπο. Η τάξη αυτή οδηγεί στο πτυχίο Delf C1 ή Sorbonne 1.

Classe G - C2

Σ’ αυτό το επίπεδο οι μαθητές γίνονται ανεξάρτητοι και αυτάρκεις χρήστες της Γλώσσας που σημαίνει ότι έχοντας εμβαθύνει και στις πιο περίπλοκες δομές της Γλώσσας, επικοινωνούν πλέον με φυσικό τρόπο. Η τάξη αυτή οδηγεί στο πτυχίο Delf C2 – Sorbonne 2 του Γαλλικού Ινστιτούτου, δίνοντας τη δυνατότητα στον μαθητή να αποκτήσει την επάρκεια διδασκαλίας της Γαλλικής Γλώσσας που χορηγείται από το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Κάθε πότε διεξάγονται οι εξετάσεις για τα παραπάνω πτυχία;

Το DALF C1 πιστοποιεί το προχωρημένο επίπεδο γνώσεων της γαλλικής γλώσσας και απαλλάσσει τους ξένους σπουδαστές, που επιθυμούν να σπουδάσουν στα περισσότερα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γαλλίας ή σε άλλες γαλλόφωνες χώρες, από οποιαδήποτε συμπληρωματική εξέταση εισαγωγής που πιστοποιεί την επαρκή γνώση της γαλλικής γλώσσας.

Το DALF C2 πιστοποιεί το υψηλό επίπεδο γνώσης της γαλλικής γλώσσας χωρίς όμως να έχει τη φιλοδοξία να συγκριθεί με το επίπεδο του Γάλλου ομιλητή. Όλοι οι κάτοχοι αυτού του διπλώματος έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν την Επάρκεια διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας που χορηγείται από το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σε όλα τα επίπεδα των πτυχίων του Delf οι μαθητές εξετάζονται σε 4 δεξιότητες: Κατανόηση κειμένου, ακουστική κατανόηση, παραγωγή γραπτού λόγου και παραγωγή προφορικού λόγου.

Στο Delf A1 η συνολική διάρκεια εξέτασης πλην της προφορικής είναι 1 ώρα και 20 λεπτά. Το Delf Α1 πιστοποιεί τις στοιχειώδεις γνώσεις της Γαλλικής γλώσσας οι οποίες καθιστούν δυνατή την απλή επικοινωνία σε απλές καταστάσεις.

Στο Delf Α2 η συνολική διάρκεια εξέτασης πλην της προφορικής είναι 1 ώρα και 40 λεπτά. Το Delf Α2 πιστοποιεί το στοιχειώδες επίπεδο της Γαλλικής γλώσσας μέσω επικοινωνίας με απλούς και συνηθισμένους διαλόγους, που προϋποθέτουν μια απλή συζήτηση σε οικεία και τρέχοντα θέματα.

Στο Delf B1 η συνολική διάρκεια εξέτασης πλην της προφορικής είναι 1 ώρα και 45 λεπτά. Το Delf Β1 πιστοποιεί το επίπεδο ικανοτήτων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας: ικανότητα κατανόησης και συμμετοχής σε συζητήσεις θεμάτων επικαιρότητας, γνώση λεξιλογίου περίπου 2000 λέξεων και βασικών γραμματικών γνώσεων, ικανότητα προφορικής και γραπτής παρουσίασης πληροφοριών και κειμένων.

Το Delf B2 πιστοποιεί την καλή γνώση της καθομιλουμένης γαλλικής γλώσσας και καθιστά δυνατή την ορθή γραπτή και προφορική έκφραση σε πληθώρα θεμάτων. Η συνολική διάρκεια εξέτασης πλην της προφορικής είναι 2 ώρες και 30 λεπτά.

Η Υπηρεσία Εξετάσεων για τους μη Γαλλόφωνους του ως άνω Πανεπιστημίου, λειτουργεί με νομοθετικό διάταγμα από το 1959 και προτείνει εξετάσεις οι οποίες πιστοποιούν τις γνώσεις στη Γαλλική γλώσσα, Γαλλική λογοτεχνία και Γαλλικό πολιτισμό. Το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Παρίσι IV) έχει το δικαίωμα από το 1961 να εκδίδει πέντε διπλώματα υπογεγραμμένα από τον Πρύτανη των Πανεπιστημίων των Παρισίων, τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου και τον Πρόεδρο της Επιτροπής-Διευθυντή της Υπηρεσίας Εξετάσεων του εν λόγω Πανεπιστημίου.

Ιστοσελίδες για εξάσκηση στα Γαλλικά: